Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
subota, kolovoz 23, 2014



Samo luda žena može držati dijetu ljeti. A dotična ludača sam ja... česti izlasci, koktel u Gira, večera u Kalalargi, savršeni kraj u wine baru u Grabovca poremeti i puno jaču volju  od moje. Količina kalorija u tekućem obliku unesena ljeti u moje tijelo ne može kompenzirati ni jedna dijeta na ovom svitu.

Zato sam do kraja osmog miseca odlučila ne paziti previše nego se uhvatiti onoga za čim patim. A jedna od prvih hrana koje ne smim ni pogedat kad sam na dijeti i na koju uvik mislim su bruscette i pizza. Zato evo večeras ja jednu brzinsku, meni preukusnu, malo baca na morsku (asocijacija na zgodne Talijane oko mene) pizzu. Sastojci su neobični, ali je extra... ništa ne prevledava po okusu. Nekima će biti mrska kombinacija ugljikohidrata i škroba jer pizza na sebi ima dva krumpira, ali eto došla mi ideja dok smo Beba i ja uživale na Osejavi...

      Tijesto za pizzu:

  • 400 gr brašna
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 vrećica kvasca
  • sol, šećer
  • 2,5 dcl tople vode (može pola - pola voda mlijeko)

      Nadjev za pizzu:

  • 50 gr rikole
  • 100 gr gaude
  • 1 češanj bilog luka
  • Pola dcl maslinova ulja
  • 2 manja krumpira
  • 10-tak inćuna (malo više ili malo manje, ovisno o slanosti inćuna)
  • 1 kugla mozzarele
  • nekoliko kapara
  • origano

Tijesto klasika, brašno pomiješajte sa žlićicom soli, napravite malu udubinu, stavite kvasac i žlićicu šećera pa prelijte uljem te toplom vodom. Dobro izmiješajte i stavite na toplo bar pola sata.

Rikolu, češnjak i maslinovo ulje usitnite u multipraktiku. S tom smjesom premažite dignuto i razvaljano tijesto (znači... nema kečapa), naribajte gaudu, po njoj na tanke, tanke fitice složite izrezani krumpir, inćune i mozzarelu. Pospite sa kaparama i origanom i trk u vrelu pećnicu na 15 min.

Sve drugo je legenda, za većinu pivo kad je pizza u pitanju, a ja čašu crnog vina i uživajte. Sami, sa dragom osobom po mogućnosti muškog roda ili meni omiljena kombinacija, moje prijateljice... u slast, od srca!












gastrodiva @ 14:38 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 13, 2014



Chorizo kobasica je oda davnih dana, moja tiha gastronomska patnja. Kako uskoro planiram posjetiti Barcelonu mislim da će moj kufer, umjesto robe i đinđa kao u svake normalne ženske, biti pun chorizo kobasice i sličnih delicija te začina i vina (bez španjolskih vina put bi bio patnja i gubitak vremena). 
Zahvaljujući prijatelju Milanu ja sam chorizo kobasicu dobila ravno iz Zagreba (u Makarskoj je to još problem nabaviti) i htjela sam je iskoristiti na mali milion načina. Finale utakmice svjetskoga prvenstva bila je idealna prilika da ovo ispečem pa da na miru gledam moga Messija.

Sličan recept imam na blogu, ali se radi sa gotovim listovima. Nije loša ideja za ovo iskoristiti lisnato tijesto, ali ako vam je dosadno u kući, želite napraviti malo veću količinu i volite da vam se kućom širi miris domaćeg tijesta ovo je idealan recept.

  • 600 gr brašna + 100 gr za mijesiti i posipati
  • 1 kesica kvasca
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 1 jogurt
  • 250 ml mlijeka
  • 3 žlice maslinova ulja ili otopljenog maslaca
  • mala žličica soli
  • mala žličica šećera
  • kečap
  • 300 gr gaude
  • 200 gr šunke
  • 100 gr gljiva
  • 100 gr chorizo kobasice

Prosijte brašno (600 gr), pomiješajte sa soli i praškom za pecivo. Napravite udubinu u brašnu pa dodajte kvasac, po njemu stavite žličicu šećera, te ostale sastojke, jogurt sobne temperature, toplo mlijeko, maslinovo ulje ili otopljeni maslac. Sve dobro izmiješajte i ostavite pola sata da se diže.
Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra i premažite kao pizzu... kečap... origano...naribana gauda... sitno isjeckana šunka... gljive... sitno nasjeckana kobasica.
Zarolajte, zamotajte u prozirnu foliju i pravac u zamrzivač bar pola sata. Izvadite iz zamrzivača, režite oštrim nožem na okrugle komadiće debljine veće od 2 centimetra i stavljate na papir za pečenje tako da odrezani dio bude prema gore.
Pecite na 180 C 30-tak minuta. Pečeno i toplo stvavite ispred sebe, čaša bilog vina ili puno piva tko voli (ja pivu - "No way Jose") i uživajte!

p.s. Kad ružice poredate u tepsiju možete ih još s nečim premazati. Ja bi ih najradije premazala sa kakvim zgodnim Talijanom u rozoj košulji zavrnutih rukava (ovaj osmi mjesec će me izludit, takvih zgodniša oko mene na svakom koraku), ali u nedostatku istih ja sam se zadovoljila sa malo maslinova ulja s kojim sam takla svaku malu ružicu, posula origanom i naribala  malo parmegano reggano.
p.s. Fala Milanu Raiću na velikom trudu da bi ja dobila tu dugo željenu chorizo kobasicu.
















gastrodiva @ 13:52 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 4, 2014



Nastojim kuhati hranu koja se može naći na pijaci, rekli bi neki sezonskog karaktera. Izuzetno jeftino mogu se naći tikvice, paprike, pomidori i šteta je da se to ne iskoristi. Tikvica nakupujem pa uvijek imam guste juhe, brzinski je bacim na roštilj tavu, sparim u tavi pa zalijem kajganom, a kad pauziram od dijete ispržim ove male fritulice od tikvica. Jedina caka je da se ispržene stave u vrećicu i zatvore na par minuta, para koja od njih izađe sparit će ih i omekšati, bit će savršene.

Moja prijateljica koja mi je dala recept kaže da se kod njih u Dubrovniku to poslužuje kao grickalica, rekli bi da je ovo dubrovački snack, brzo gotov  i jako ukusan. Ovisno o vašoj mašti u njih se mogu staviti kockice slanine, šunke, mozzarele i sl.

  • 3 tikvice
  • 5 žlica brašna
  • 2 jaja
  • 1 kesica parmezana
  • pola praška za pecivo
  • malo soli

Tikvice naribajte, malo posolite i pustite pola sata da „puste vodu“. U drugoj posudici izmiješajte jaja sa malo soli, pola pecilnog praška, parmezan, a možete ubaciti i neku začinsku travu po vašoj želji. U tu smjesu dodajte brašno, promiješajte pa dodajte ocijeđene tikvice.

U tavu sa vrelim uljem malom žličicom vadite smjesu i bacajte u vrelo ulje. Popržene tikvice stavite na kuhinjsku salvetu da se upije višak ulja pa u vrećicu. Kad sve popržite, sjednite, ako vas ne grize savjest dodajte i malo tartar umaka ili majoneze, i uživajte. U slast!














gastrodiva @ 15:59 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » ruj 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.