Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
nedjelja, studeni 16, 2014



Volim Split. Često bi se znalo dogodit, dok sam radila dvokratno, da sidnem na bus, odem na splitsku rivu, malo mantam, popijem kavu i nazad u Makarsku, na posal. Ljubav seže daleko u prošlost, od malih dana, kad bi tribalo obnovit garderobu, mama uzme dan godišnjeg, pa na bus u šoping. Naravno, najprije u švercera po rabatinke na Peristil koji bi nas odveli u neku kalu di i da su nas zatukli macom po glavi nema šanse da nas itko pronađe bar koju godinu. A Split ko Split, puno svita iz bliže i dalje okolice, tranzitni grad čija bi se riva nadaleko „čula“ po ribi i ustajalom moru i di bi svi jedva čekali kad će pobić kući.

Danas je to druga priča....Split je postao turistička meka i lipi grad u kojeg mali milijun gostiju hodočasti svaki dan. Restorančić na svakom kantunu, a svaki lip i šesan na svoj način. Obožavam No stress, pohodim Uje bar, uživam u  Bokerii, restoran sa imenom najpoznatije pijace u Evropi, španjoskoj Bokeri. A tek danas......Diocletian’s Wine House....koja lipa priča, hostel sa prekrasnim restoranom, samo par koraka od Peristila i splitske pijace, nevjerojatno zanimljivo misto. Mogla bi ijadu riči pohvale ispirčat, nabrojit milion prekrasnih detalja, ali najbolje da to sami vidite. A do tada evo jedna ideja, ovaj put iz Bokerie, na moj način.

Dođite u Split, ti ljudi, koji se toliko trude zaslužili su riječi pohvale i vaš osmijeh. Od mene jedno velko bravo....prekrasan grad....možda neka nova Barcelona jednog dana.

          Bruscette

  • 10-tak fitica kruha po izboru
  • 150 gr gorgonzole
  • 2 kruške
  • klice po izboru i mogućnosti
  • maslinovo ulje

Ove bruscette su jako jednostavne. Fite kruha premažite maslinovim uljem i stavite peći desetak minuta na 180. Za to vrijeme na kockice narežite gorgonzolu i očišćenu krušku. Stavite na pečeni kruh, malo poparite i pecite još deset minuta. Kad je gotovo po vrhu stavite malo klica na svaku brushettu.

          Punjenje cherry rajčice

  • 15 cherry rajčica
  • 2 češnja češnjaka
  • Šaćica pretusimula (peršina)
  • 2 žlice parmezana
  • 1 žlica prezle (krušne mrvice)

Izdubite rajčice pa u njih stavite smjesu sitno, sitno najseckanog češnjaka, pretusimula, parmezana i prezle. Pecite 15 min na 180 C.

Poslužite skupa uz dodatak neke salate. Ukrasite kao ja jestivim cvjetićima i uživajte. Jednostavno, ne tako skupo, a jako jako ukusno.
U slast!














gastrodiva @ 15:58 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 9, 2014
Svake jeseni, nakon što je kotonjata gotova, obećam sebi kako je slijedeće godine neću raditi. Do slijedeće jeseni... Preintenzivni su mi mirisi i okusi kotonjate moga djetinstva, kalupa koji su se vadili jednom godišnje kao nešto neprocjenjivo, druženja s nonom i upijanja priča njezinog života, mirisa mrkatunja koje je moja none stavljala po ormarima.



  • 4 kila dunja
  • oko 2 kilograma šećera
  • 10 – 12 iscijeđenih limuna

Dunje očistiti i oprati, ne guliti im kožu. Izrezati na komadiće i staviti u lonac za kuhanje s malo vode (da prekrije dno). Kuhati na laganoj vatri dok ne omekšaju. Povremeno promiješati.

Pustiti da se malo ohladi i izmiksati ih štapnim mikserom.

Masu staviti kuhati, dodati šećer i sok od limuna i kuhati dok se masa ne počne odvajati od kuhače. Moje kuhanje je ovaj put trajalo oko 3 sata.
U starinske kalupe sam stavila malo vode i ulila smjesu. Koristila sam i metalne oblike za Božićne kolače, jer volim kotonjatu pokloniti dragim ljudima za Božić.

Držala sam u kalupima 3 dana, istresla ih na listove lovora i spremila u plastične kutijice. Osim lovora, možete staviti na listove limuna.














MARMELADA OD DUNJA

Od dunja koje su mi ostale odlučila sam napraviti mermeladu.

  • 2 kg skuhanih dunja i štapnim mikserom pretvorenih u pire
  • 600 grama šećera
  • sok od 5 limuna
  • kesica zvjezdastog anisa (kupljen u bio bio)
  • 8 klinčića samljevenih u mlincu za kavu, plus 6 do 10 cijelih
  • cimet - dvije jušne žlice

Sve sam skupa stavila u lonac i kuhala oko 2 sata, poklopljeno, uz često miješanje. 
Staklenke sam zagrijala u pečnici, punila vrućom mermeladom, zatvorila poklopcem i okrenula ih na poklopac da stoje par minuta.

Ideja mi je bila da izvadim klinčiće i zvjezdasti anis nakon što se mermelada skuha. Na kraju ipak nisam, jer mi svidjela ideja da te sastojke vidim u staklenci.














gastrodiva @ 20:39 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
subota, studeni 1, 2014



Prvi dani jeseni, prva bura i meni na pamet odmah padaju zimska, pomalo teška jela koje nisam ni primirisala od prošle zime. Kako u Dalmaciji, tako i u cijelom priobalnom području i otocima zbog neimaštine i besparice izmišljala su se jela sa jeftinim i dostupnim namirnicama.

Takva je i jota. Jotu sam već spominjala na mom blogu, u nas se doma često jela jer bi je teta Anka iz Pule znala često raditi. U biti pravilo je u našoj kući bilo, prvi dan se kuva fažal sa suvim mesom i slaninom, drugi dan kiseli kupus koji se jede sa tim istim mesom ako ga je ostalo, a treći dan se pomišaju fažaol, kiseli kupus i doda se po mogućnosti kakva kobasičetina. Jota je jednostavno jelo, lako ga je napravit, pravo narodno jelo, najkompliciranije od svega mu je ime, koje najvjerojatnije vuče porijeklo iz Italije kao i većina riječi u Istarskom kraju iz kojega je ovaj recept do došao do mene.

  • pola kilograma fažola
  • pola kilogrma narezanog kiselog kupusa
  • 1 do 2 krumpira
  • 2 mrkve
  • 1 kapula (crveni luk)
  • sol, papar, lovor, maslinovo ulje
  • suho meso (špic rebra ili buncek, ili nešto slično po vašem izboru)
  • komad slanine (količina po vašoj želji)
  • pešto (slanina, pretusimul, bili luk)

Fažol namočite preko noći. Suho meso stavite kuhati, ja obično kupim špic rebra, koja daju miris, ili ako se baš netko zaželio suhog mesa kupim koljenicu, buncek (ja ne jedem suho meso još iz vrimena kad bi sezonski, za vrijeme školskih praznika, radila u delikates prodavaonici, u kojoj se prodaju suhomesnati proizvodi - ajme majko - previše tog mirisa oko mene, a lito, alkohol, izlasci do jutra). Kad suho meso prokuha obavezno bacite prvu vodu, opet stavite kuhati. Zavisno od mesa, kvalitete, starosti i sl. trebat će vam bar sat vrimena i više.

Namoćeni fažol stavite u teču, dodajte vodu te onda sitno sjeckanu kapulu, pa kad prokuha stavite fažol, jednu mrkvu, jedan krumpir ili vi stavite ono što inače stavljate kad kuhate fažol. Kisleli kupus dobro operite, te na malo maslinova ulja isjeckajte dva češnja bilog luka i «šaku» sitno nasjeckanog pretusimula te pričekajte da se to malo spari (nikako ne smije zagorit bili luk), pa onda dodajte naribani kiseli kupus. Dodajte još par zrna crnog papra  i list lovora.

Kad je fažol sa suhim mesom gotov dodajte kiseli kupus, pešt (sitno rezana slanina, bili luk i pretusimul sitno, sitno isjeckan, skoro zgnječen), dodajte crvene paprike, zgnječeni krumpir i zgnječenu mrkvu te koje zrno zgnječenog fažola kojeg ste kuhali i sve kuhajte dok fažol i buncek nisu skuhani i dok se fažol ne zgusne.

















gastrodiva @ 19:29 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » stu 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.