Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
petak, veljača 6, 2015

Kako ovo jelo u kući svi volimo, ljeti ga kombiniram sa raznim polpetama od povrća, a zimi sa pohanim mesom.



  • 4 srednje tikvice
  • 5 srednjih mrkvi
  • 2 paprike
  • mala konzerva kukuruza
  • soja umak
  • smeđi šećer
  • dimljeni tofu

Tikvice i mrkvu očistiti  i narezati  nožem Julliene (dobijete tanke trakice povrća, poput špageta, to je narančasti nožić na slici).
U dubokoj tavi staviti malo maslinovog ulja, zagrijati, dodati tikvice i mrkvu na trakice, ocijeđeni kukuruz iz konzerve, papriku narezanu nožem na štapiće. Okretati povrće na ulju oko 10 minuta, dodati žličicu smeđeg šećera i miješati još 10 minuta. Zaliti sa malo više od pola decilitra sojinog umaka, promiješati, dodati dimljeni tofu narezan na kockice ( najčešće koristim dimljeni tofu od proizvođača Annapurna, stavim polovicu). Miješati sve skupa još 5 minuta.












gastrodiva @ 22:11 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 20, 2015
Kako još traje sezona mandarina, idealno je vrijeme za ovaj kolač; bez brašna, lagan, a iskoriste se cijele mandarine.



  • 500 grama mandarina ekoloških, nešpricanih
  • 300 grama badema - cijele bademe popržiti u tavi pa ih samljeti
  • 250 grama šećera -  umjesto šećera ja sam stavila 4 jušne žlice meda
  • 1 čajna žlica cimeta
  • 6 jaja
  • 1 naribani limun
  • 1 prašak za pecivo ili 1 čajna žlica sode bikarbone
  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 10 dag maslaca

Cijele mandarine (sa korom) kuhajte oko 1 sat i 15 minuta u vodi. Ja sam to napravila navečer, tako da su se ohladile do ujutro kada sam nastavila raditi kolač. Kuhane mandarine prerežite popola, izvadite koštice, i sameljite štapnim mikserom ili u blenderu.
U jednoj zdjeli prvo istucite bjelanjke u snijeg. U drugoj zdjeli tucite jaja sa medom dok ne posvijeltli smjesa. Žutoj smjesi dodajte samljevene bademe, cimet, naribanu koricu limuna, samljevene mandarine i izmiješajte mikserom da se sve poveže. Kuhačom umiješajte bjelanjke u smjesu. Stavite papir za pečenje u rernu, ulijte smjesu i pecite oko 40 minuta na 170 stupnjeva - temperatura ovisi o pećnici koju imate, nemojte da se kolač presuši.

Čokoladna glazura
10 dag maslaca rastopiti na vatri, dodati izlomljenu čokoladu za kuhanje, promiješati dok se čokolada ne otopi i preliti preko pečenog kolača.



























gastrodiva @ 13:55 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 12, 2015

Prosinac je mjesec kada se veselim paketima s juga, punim naranača, limuna i mandarina, naravno sve ekološko - nešpricano. Svake godine kuham mermeladu od naranača i limuna i svaki put isprobavam nove okuse. U mojoj kući je svi obožavamo, jedemo je samu sa žlicom. Ovo je recept koji sam radila pred Božić.



  • 15 naranči vašintonki (dosta su slatke, ne treba puno šećera. Ako koristite neke druge naranče, omjer je koliko pulpe toliko šećera)
  • 2 limuna
  • 70 dag šećera
  • 2 žlice cimeta
DODATAK ZA KOLAČE
Prvo sam naribala naranče i pripremila ih kao dodatak kolačima koji traje cijelu godinu u frižideru.
Naribanu koru od naranče (3-4 jušne žlice korice) staviti u staklenku, posuti sa žlicom šećera, izmiješati i dobro utisnuti da nema zraka, ponoviti dok se staklenka ne napuni. Zatvoriti staklenku i držati u frižideru.

MERMELADA
Naranče sam očistila od bijele kožice, mermelada bude gorka ako se ne očisti. Rezala sam naranče na male komade, očistila od koštica i stavila u blender. Samljevene naranče sam stavila u posudu i stavila kuhati na laganoj vatri. Limunu sam naribala koricu, očistila bijeli dio do pulpe i izmiksala ga u blenderu. Dodala sam izmiksane limune u naranče i stavila šećer. Kuhala sam oko 1,5 sat - u početku povremeno miješajući, a zadnjih 20 minuta stalno sam miješala. Pred kraj kuhanja dodala sam 2 žlice cimeta.
Ostavitla sam mermeladu da se malo ohladi, dok sam staklenke zagrijala u pećnici. Punila sam vruće staklenke, okrenula ih na poklopac par minuta da se stvori vakum i vratila u okomit položaj.




gastrodiva @ 13:09 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 21, 2014
gastrodiva @ 14:47 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » ožu 2015
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.