Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
nedjelja, listopad 19, 2014



Obožavam jednostavne kolače, a ovo je jedan od takvih. Dodatni plus je što ga možete napraviti puno prije jer se čuva u zamrzivaču pa i iznenadni gosti neće ostati gladni i nepočašćeni. Recept sam dobila od Marine i Vande (fala cure!!!) i ne može biti brži i jednostavniji. Bez puno truda imate zanimljiv desert pa ako vas privuku sastojci obvezno probajte.

  • 5 kiselih vrhnja od 2 dcl
  • 500 gr šećera u prahu (ja sam smanjila količinu i stavila 300 gr jer kod mene nitko ne voli jako slatko - vi odlučite o količini šećera)
  • 0,5 lit vrhnja za šlag
  • 300 gr čokolade sa rižom
  • 1 pakovanje plazma keksa

Kiselo vrhnje ručno izmiješajte sa šećerom u prahu. Mikserom izmutite vrhnje za šlag pa te dvije smjese lagano pomiješajte. Prepolovite na dva dijela pa u jedan dodajte izmrvljenu čokoladu sa rižom, a u drugi samljeveni plazma keks.

U okruglu posodu, kalup za kuglof ili neku drugu posudu koju ste obložili folijom za hranu ulijte najprije dio sa izmrvljenom čokoladom. Stavite petnaestak minuta u zamrzivač pa dodajte drugi dio, onaj sa izmrvljenim plazma keksom. Pravac u zamrzivač do posluživanja. Poslužite bez ičega, ali i preljev od čokolade, izmljevni krokant ili nešto drugo po vašem izboru nije loša ideja.

U slast!

p.s. Ja ću slijedeći put u jedan dio dodati i spekulas keks, a i krokant ne bi bio loš pa će podsjećati na semifredo. Eksperimentirajte i vi i uživajte u tome...ispunite želje svojim dragima, ali i sebi.


















gastrodiva @ 22:50 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 12, 2014



Obožavam jednostavna, ukusna, a po mogućnosti i ne preskupa jela. Odmah tu razliku što sam planirala potrošit na hranu uložim u dobro vino. Je da su posljedice ponekad bile i skoro fatalne (paranje pantalena za rižot da bih mogla kupiti Grgića, što je rezultiralo padom na škrije, zatrovanim ranama po nogama, zatim trčanje preko ceste da uhvatim jednog što prodaje jeftino domaće povrće na autu, što je rezultiralo udarcem autobusa - sreća desetak kila viška pa su amortizirali udarac i još svašta nešto... morat ću jedan post samo o tome), rekla bi moja prijateljica Škrinjica, ni jedna bolest nije laka.

Recept i ideja su od kuhara koji je već odavno u penziji, Mate Brbića i mene je na prvu oduševio. Može biti samostalno jelo, ali i zanimljiv prilog za neku ribu ili morsko jelo. Puno lakše je smislit i napravit neki prilog za meso nego ribu. E, ovo je odlična ideja. Nije loša opcija i za one koji malo lošije financijski stoje, puno krumpira, mediteranski začini i par slanih inćuna ili srdela i eto extra jela.

  • 1 do 2 kg krumpira
  • 5-6 slanih inćuna ili srdela
  • dosta pretusimula (peršina)
  • 4-5 češanja bilog luka
  • par žlica maslinova ulja
  • 1 mala žličica meda
  • 1 žlica konšerve (koncentrat rajčice)
  • sol, papar

Krumpir očistite i izrežite na ploške (ne predebele). Pola složite u teču, stavite inćune, pospite sitno nasjeckanim pretusimulom i bilim lukom. Prekrijte drugom polovicom krumpira, pospite ostatkom pretusimula i bilog luka, posolite, poparite i zalijte sa maslinovim uljem i vodom. Nek vode bude do ruba krumpira (ne previše da ne bude pre vodno, a ni premalo da se krumpir može skuhati, a i da bude malo toča za usupati - u nas u Dalmaciji ništa bez kruha i supanja).
Deset  minuta prije kraja kuhanja odlijte malo vode pa u to umiješajte žlicu konšerve i žličicu meda. Kuhate još desetak minuta.
Uživajte, ne zaboravite kakvo lipo bilo vino, pod obvezno dobro ohlađeno - u slast!

p.s. Konšervu stavite naknadno, ne odmah jer će "stisnuti" krumpir i neće se dobro skuhati. Med daje dodani gušt i nemojte ga nikako preskočiti, od te količine nema slatkoće, ako vam to pada na pamet.














gastrodiva @ 14:27 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 6, 2014



Nikako da se opametim, zaključam u kuću i počnem kuhati. Ovo lutanje toliko je uhvatilo maha da ću morati potražiti i stručnu pomoć. Spremila sam dva, tri brza jela, koja ne oduzimaju previše vremena, a jedan od njih je i ovaj kolač.

Smokve, kao i višnje nikad nisam volila. Razlog je opće poznat, to dosadno i ubitačno branje. Zog višanja već bi bila na nogama u tri i po, četiri sata ujutro, da bi se došlo do svitanja na položaj za branje i brstenje grana. Smokve su imale jedan veliki nedostatak, nakon sat, dva branja ruke bi vam se lipile, strašno svrbile da bi najrađe izgratali kožu sa sebe. Ta teška i lipa vrimena su prošla, od višanja i smokava ostale su samo lipe uspomene. Tek jedna smokva ispred kuće zadovolji naše želje za tom prekrasnom mediteranskom voćkom. Nakon džema od smokava (recept slijedi, moja ga je nevista radila) došao je na red i kolač od smokava. Ovogodišnje smokve i nisu neke kvalitete, pune vode, ne dovoljno slatke ako ih ne pojedete odmah nakon branja i već nakon par sati nisu ni za šta.

Ali na ovaj način iskoristimo i posljednju ovogodišnju smokvicu...

  • 150 gr maslaca
  • 150 gr smeđeg šećera
  • 100 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jaja
  • 2 vanilija šećera
  • 100 gr mljevenih lješnjaka
  • 50 gr mljevenih oraha
  • 50 gr sitno sjeckanih lješnjaka
  • 2 žlice džema od smokava, limuna, naranče ili slične voćke
  • 10-tak smokava

Maslac sobne temperature i smeđi šećer dobro izmiješajte. Dodajte jedno po jedno jaje miješajući mikserom. Nakon toga dodajite brašno, prašak za pecivo, vanilija šećer, mljevene i sjeckane lješnjake i orahe, te koricu limuna uz stalno miješanje.

Smjesu izlijte u kalup promjera 28 cm. Ne zaboravite staviti na dno papir za pečenje. U biskvit utisnite polovice smokava i stavite peći na 180 C 45 min. Toplo premažite marmeladom od limuna, smokava ili naranče.
U slast!

p.s Lipu, zanimljivu, aromatičnu mediteransku notu dati će dvije, tri žlice mljevenog rogača. Rogač ima specifičan miris i puno ga svita ne voli. Ako ne spadate u tu čudnu skupinu obvezno ga dodajte, bit će to extra užitak!














gastrodiva @ 23:36 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » lis 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.