Dječje torte
Gastrodivina galerija
Brojač posjeta
         
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
nedjelja, travanj 13, 2014



Već dugo vremena izbjegavam kruh. Kad ga se zaželim onda ga ispečem, zamijesim sa nekim tamnim brašnom, ubacim sjemenki po želji i bar znam šta sam stavila u njega, bez aditiva i sumnjivih dodataka.

Mali nedostatak domaćeg kruha je to vrijeme dizanja, kvasanja te nakon toga slijedi i pečenje pa bar dvi ure prije konzumiranja počinje priprema. Ali u kraj tome stala je Rebeka, jedna kratka kavica na suncu, malo priče o hrani i Rebeka je sa mnom, a ja sa vama podijelila ovaj brzi i jednostavni recpet za kruh. Vesnina mama Dragica iz susjedne države donijela mi je domaćeg tamnog brašna i logičan slijed događaja bila je večera sastavljena od toplog kruha i domaće dimljene slanine.

Čaša lipog vina, brdo narezane slanine, par fita ovog toplog kruha i bila je to večera iz snova sa dozom grižnje savjesti. Jedina utjeha je mladi i zgodni trener koji je igrom slučaja zamijenio omiljenu trenericu pa ćemo uz njega i T25 eliminirati ovaj večerašnji grijeh.

  • 300 gr polubijelog brašna
  • 150 gr integralnog brašna
  • 3 dcl piva
  • 1,5 dcl sojinog ili rižinog mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žlica soli
  • 4-5 žlica sjemeneki (sezam, suncokret, buća)

Izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sjemenke. Dodajte pivo te mlijeko i dobro izmiješajte mikserom. Smjesu stavite u pobrašnjen kalup. Pecite 50-55 min na 200 C.
U slast !

P.S. Hvala Dragici na brašnu, hvala Rebeki na receptu. Meni se svidio, nadam se da će i vama, ako ništa drugo radi brzine spremenja.

P.S. Ja volim kukuruzno brašno. Zato ću probati i sa kombinacijom  200 gr polubijelog brašna, 100 gr kukuruznog te 150 integralnog. Probajte i vi.














gastrodiva @ 14:16 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 7, 2014



Nije lako brati šparoge. Puno je lipše kad vam ih prijateljica donese sa Hvara (fala Marina) ili ih kupite na pijaci, 20 kn za mac (vezicu). Ali kad kupujem na pijaci uvik me je strah di su one brane, jer ja ih volim jesti i sirove, a pasa, mačaka, modre galice, otrova za travu na svakom koraku. Zato ja na noge lagane i par sati po Kotišini ili u dubini Osejave.
Ima samo jedan mali nedostatak u tome branju. Nisu to ni noge očaprljane, ni iskidana trenerka, ni krvave ruke, ni kosa koja izgleda ko da vam je petarda minut prije pala u glavu nego ZMIJE! Kako šparoge rastu u vijama (po dalmatinski) ili u šparožinama  (po istarski), a tu je obično puno drače, suhih grana, naslaga suhog lišća i eto idealnog mista da se izleže desetak malih poskoka...
Ponekad savladam taj strah, tješim se da još nisu velike vrućine i evo rezultata na slikama ispod.

  • 250 gr krem sira (dukatela, abc, philadelphia)
  • 100 gr maslaca
  • 30-tak šparoga
  • malo maslinova ulja, sol, papar

Šparoge očistite, u biti odlomite tvrde dijelove. Znate kako, savijate od dna šparogu dok ona sama ne pukne. Donji dio bacite ili prokuhajte pa napravite temeljac za rižot, tjesteninu, a gornji dio je spreman za pripremu.

Vrhove šparoga samo minutu blanširajte u vreloj vodi, jako kratko. Ocijedite, posolite, popaprite, dodajte žlićicu maslinova ulja, krem sir i maslac (sobne temperature).
Na roštilju ili gril tavi zagrijte šnite nekog integralnog kruha sa sjemenkama ili ako ne možete čekati, kao ja, narežite kruh, namažite ovim ukusnim i zdravim namazom i guštajte. U slast!

p.s. U namaz možete dodati i začinskih trava po vašem ukusu. Ja sam htjela osjetiti okus šparoga pa sam sve začine preskočila.
















gastrodiva @ 21:47 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
petak, travanj 4, 2014



Vlasulje, moruzgve ili kako ih već zovu odavno su moja tiha patanja (a, šta ćete, netko pati za Louboutinkama, a ja za vlasuljom... možda je moja mama ipak u pravu da ja nisam dobro u glavi. Prošlo lito provela sam bar sat vrimena dnevno u ronjenju u potrazi za njima, riskirajući čak i opekotine, jer one svojom pipcima znaju dobro ožariti usudite li ih se taknuti. Ali sve bezuspješno... i onda slučajni razgovor, čakula sa Dušanom, malo moga pilanja - bila sam gora od čimavice (to vam je jedna mala, dosadana buba, stjenica, nametnik kojega se teško riješti) i vlasulje su se našle u mojoj kužini...
Kako većinu vas neće zanimati ovaj recept kratko će se zadržati na blogu pa za dan, dva dolazi namaz od šparoga, carbonara sa šparogama, manistra sa šparogama i mascarponeom, ali ovaj recpet stavljam za svoj gušt.
Ne mogu reći da su privlačne po izgledu, neodređene boje, sivo, zelene, lelujavo balave nisu me baš oduševile na prvi pogled.
Kad se izvade iz mora vlasulje se čuvaju u morskoj vodi, u nekoj manjoj posudici (npr. plastična kantica od svježeg sira). Možete ih slobodno rukom dirati, neće vas ožariti, one su svoj otrov već izbacile čim su ih dotakle ruke ronioca.Par puta promijenite morsku vodu, da iz njih izađe pijesak, mulj.

  • 30 dkg vlasulja
  • kukuruzno brašno

Isperite ih od mora i ocijedite u cjedaljki. Posušite ih u čistoj krpi ili salveti. Uvaljajte u oštro bijelo brašno (preporuka jednog kuhara, uvijek ribu prije friganja uvaljajte u oštro brašno, neće se toliko zalijepiti kao glatko, pa će riba biti ukusnija) ili kao ja ovaj put u kombinaciju kukuruznog brašna i kukuruze krupice (palente). Ubacite vlasulju u vrelo ulje, minut s jedne, minut s druge strane i gotovo.
Ja sam kao podlogu stavila rikolu, koju divlju šparogu iz Osejave, aceto balsamico, maslinovo ulje.
U slast!! Kako ja ovih dana izbjegavam alkohol pa tako i vino bar vi ne patite. Jedno lipo hladno, bilo vino, po mogućnosti Pošip Intrade i eto gozbe.

p.s Mislim sa ovo neće biti moj jedini recept za vlasuljama. Kako sam Dušanu siguno dosadila sljedeća investicija je ronilačko odijelo, a prije njega tribat će i dijeta da se u to odijelo uđe. Ipak lito je blizu, triba doći do 90-60-90, a i Talijani samo što nisu... roze košulje... bile „starke“ (malo su mi „brodarice“ demode)... ajmeeeee.

p.s. Ako vas put nanese do Splita u jednom od mojih omiljenih mista u Splitu, restoranu Noštromo poslužuju ovaj specijalitet http://www.restoran-nostromo.hr/onama.html. Probajte, i ne samo to, imaju prekrasnih delicija.

p.s. E, da ne zaboravim, fala Dušanu na ovoj deliciji... bilo je extra.














gastrodiva @ 22:52 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
Arhiva
« » tra 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Izdvojeno iz 2008
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.