Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
utorak, travanj 21, 2015

  Šparoge bi mogla jesti svaki dan. Nisam baš da ih berem, uvijek se nađu dobre duše koje znaju koliko ih volim, pa me se, nakon branja, sjete.
Ove godine sam pokušala napraviti rižot po svome, svidjelo se mojima doma, evo recepta. Osim okusa, sviđa mi se kombinacija žute i zelene boje na tanjuru.



         Sastojci

  • šparoge
  • 2 kesice Uncle Ben riže
  • 1 srednja kapula
  • 2 češnja češnjaka
  • papar
  • malo vegete
  • 2 žličice od ćaja kurkume
  • 1 zobeno vrhnje

Šparoge očisititi, odvojiti dijelove koji ne puckaju i staviti ih kuhati u običnu vodu 25 minuta - dobijete temeljac za rižot.

Na malo maslinova ulja popržiti  kapulu i usitnjeni češnjak. Dodati sirovu rižu, miješati kuhačom 5 minuta i početi podlijevati temeljcem od šparoga. Nakon 15 minuta kuhanja riže, dodati šparoge, malo papra, 1 žličicu vegete i kurkumu. Miješati i zalijevati temeljcem dok riža ne omekša. Na kraju dodati zobeno vrhnje za kuhanje, neka kuha još 5 minuta.




















gastrodiva @ 23:24 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, ožujak 21, 2015

  Moje najdraže palačinke! Kako za vikend u mojoj kući obično svima padne šećer, i traži se bilo što slatko, sjetila sam se palačinki koje nisam dugo radila, a koje su moji ukućani voljeli, i često prigovarali  kako ih dugo nisu jeli. Ove palačinke su kombinacija kiselog (sir) i slatkog (karamel).



TIJESTO ZA PALAČINKE

Istući 2 jaja sa brašnom (pomiješala sam pšenično brašno i integralno brašno).U smijesu dodati mlijeka i vode. Ja ne stavljam šećer, samo naribanu koru naranče i limuna. Ispeći palačinke.

SMJESA SA SIROM

  • Pola kilograma svježeg sira (koristila sam Milsov)
  • 2 – 3 žlice smeđeg šećera
  • Naribana korica limuna i naranče
  • 1 jaje

Sve se skupa izmiješa. Smjesom mažemo palačinke i stavimo ih u vatrostalnu zdjelu.

KARAMEL

Na zagrijanoj tavi rastopiti žlicu maslaca,kada se rastopi, dodati 6 žlica šećera. Miješati dok se šećer ne rastopi i karamelizira. Maknuti sa vatre i dodati 3 – 4 dcl tekućeg slatkog vrhnja ( može Hopla, dobar je i ovaj koji sam ja koristila, vidi se na slici). Vratiti na štednjak, kuhati dalje i miješati dok se karamelizirani šećer ne rastopi u vrhnju.
Preliti preko palačinki.



















gastrodiva @ 10:06 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 5, 2015

Oni koji su probali ovu tortu iznenađeni su sastojcima i okusom. Dugo sam tražila recept za čokoladnu tortu bez jaja i mlijeka, nekon što su počeli problemi sa bubuljicama u mojoj kući. Recept sam dobila od prijateljice koja je vegetarijanka.



          Sastojci za tijesto:


  • 1 i pol šalica (za bijelu kavu) integralnog brašna
  • 1/3 šalice kakaa
  • 1 žlica sode bikarbone (ravno napunjena)
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 1/3 šalice rogača u prahu
  • 1/3 šalice običnog suncokretovog ulja
  • 1 šalica hladne vode ili instant kave (ja stavim kavu)
  • 1 vrećica bourbon vanilije
  • 2 žlice jabučnog octa

Izmiješati suhe sastojke u jednoj zdjeli. Posebno izmiješati ulje i vodu (kavu). Izmiješati mikserom 2 minute suhe i mokre sastojke, na kraju dodati jabučni ocat. Uliti u kalup za tortu na koji ste stavili papir za pečenje. Peći 30 minuta na 190 stupnjeva.

Ohladiti tortu prije nego je izvadite iz kalupa.

          Krema:


  • 100 ml vrhnja od soje
  • 200 grama tamne čokolade
  • Žlica šećera u prahu
  • 5 ml višnjevače

Zagrijati vrhnje od soje i šećer. Kada počne vreti, maknuti sa štednjaka, dodati višnjevaču i sitno naribanu čokoladu. Rastopiti čokoladu u zagrijanoj smjesi, uz miješanje, bez kuhanja. Kremu premazati preko torte i ohladiti.


















gastrodiva @ 20:50 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, veljača 6, 2015

Kako ovo jelo u kući svi volimo, ljeti ga kombiniram sa raznim polpetama od povrća, a zimi sa pohanim mesom.



  • 4 srednje tikvice
  • 5 srednjih mrkvi
  • 2 paprike
  • mala konzerva kukuruza
  • soja umak
  • smeđi šećer
  • dimljeni tofu

Tikvice i mrkvu očistiti  i narezati  nožem Julliene (dobijete tanke trakice povrća, poput špageta, to je narančasti nožić na slici).
U dubokoj tavi staviti malo maslinovog ulja, zagrijati, dodati tikvice i mrkvu na trakice, ocijeđeni kukuruz iz konzerve, papriku narezanu nožem na štapiće. Okretati povrće na ulju oko 10 minuta, dodati žličicu smeđeg šećera i miješati još 10 minuta. Zaliti sa malo više od pola decilitra sojinog umaka, promiješati, dodati dimljeni tofu narezan na kockice ( najčešće koristim dimljeni tofu od proizvođača Annapurna, stavim polovicu). Miješati sve skupa još 5 minuta.












gastrodiva @ 22:11 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » tra 2015
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.