Facebook
Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
nedjelja, lipanj 21, 2015

Ljeto je moje najdraže godišnje doba! Kada sam razmišljala zašto, prvi odgovor je bio jer sam rođena u srcu ljeta, a drugi jer je sezona tikvica. Tikvice obožavam još od djetinjstva, freško ubrane iz vrta i pripremane na stotinu načina. Izlaze mi slike pupatora ( koje nisam jela već deset godina), pohanih cvijetova tikvica iz mog djetinjstva, koje su obje none pripremale kao mito - da saznaju koja mi je none draža.

Ovo je stari recept iz moga kraja: serviraju se uz neki umak ili kao prilog mesu. U mojoj kući, koliko god da napravim, pa i duplu dozu, nestanu u dan.



Sastojci:


  • 2 tikvice
  • 1 krumpir
  • Sol
  • 1 jaje
  • 2 režnja češnjaka, sitno izrezanog ili protisnut kroz "onu" spravu kojoj ne znam ime
  • 1 žlica sitno narezanog petrusina, svježeg
  • 1 kesica parmezana
  • 1/2 praška za pecivo
  • Brašno
  • Ulje za prženje

Izribajte tikvice i očišćeni krumpir, posolite sa 1 čajnom žličicom, stavite u cjediljku da pusti vodu na 15 minuta.
U posebnoj posudi istucite cijelo jaje sa parmezanom, češnjakom i petrusinom, ne treba dodati sol. Na kraju dodajte prašak za pecivo (ja ga stavim jer su me none naučile da onda smjesa ne popije puno ulja). U smjesu dodajte dobro iscijeđene naribane tikvice i krumpir. Izmiješajte, pravite polpete koje uvaljate u brašno s obje strane i pržite u vrućem ulju. Izvadite ih na salvetu, i guštajte!



















gastrodiva @ 10:32 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
ponedjeljak, lipanj 1, 2015

Hvala Mariji na ovom receptu. Obožavam kombinaciju svjeżeg sira i višanja, nema jaja ni brašna, i ne peče se.



Prvi sloj:
400 grama digestive keksa
150 grama rastopljenog maslaca

Kekse staviti u plastičnu vrečicu za zamrzavanje i usitniti ih valjkom za tijesto. Izmrvljene kekse izmiješati sa rastopljenim maslacem i utisnuti na dno kalupa  cm).

Drugi sloj:
1 kilogram svježeg sira sa vrhnjem ( ja sam ovaj put stavila varaždinski koji je bez vrhnja, malo je tvrđi, ali može)
180 grama šećera u prahu

Dobro izmijeśati svježi sir i šećer u prahu, namazati preko  prvog sloja i ostaviti u frižideru oko sat vremena.

Treći sloj:
200 grama bijelih badema narezanih na listiće
4 žlice smeđeg šećera
2 žlice cimeta u prahu

Sve zajedno staviti u tavu i popržiti. Kada se ohladi, posuti po sloju od sira.

Četvrti sloj:
500 ml vrhnja za šlag
2 šlagfixa

Istući vrhnje sa šlagfixom, premazati preko sloja od badema.

Peti sloj:
1 kompot od višanja
2 vanilin pudinga

Zasladiti po želji ( ja sam stavila 4 žlice sirupa od agave)

U soku od kompota skuhati puding sa zaslađivačem. Višnje izmiksati u blenderu i umiješati u puding  kada je skuhan. Pustiti da se ohladi. Kada je mlako, premazati preko sloja šlaga.

Ohladiti u frižideru 2 sata.
































gastrodiva @ 21:29 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
subota, svibanj 2, 2015
gastrodiva @ 15:57 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 26, 2015



gastrodiva @ 19:34 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » kol 2015
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.