Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
utorak, siječanj 20, 2015
Kako još traje sezona mandarina, idealno je vrijeme za ovaj kolač; bez brašna, lagan, a iskoriste se cijele mandarine.



  • 500 grama mandarina ekoloških, nešpricanih
  • 300 grama badema - cijele bademe popržiti u tavi pa ih samljeti
  • 250 grama šećera -  umjesto šećera ja sam stavila 4 jušne žlice meda
  • 1 čajna žlica cimeta
  • 6 jaja
  • 1 naribani limun
  • 1 prašak za pecivo ili 1 čajna žlica sode bikarbone
  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 10 dag maslaca

Cijele mandarine (sa korom) kuhajte oko 1 sat i 15 minuta u vodi. Ja sam to napravila navečer, tako da su se ohladile do ujutro kada sam nastavila raditi kolač. Kuhane mandarine prerežite popola, izvadite koštice, i sameljite štapnim mikserom ili u blenderu.
U jednoj zdjeli prvo istucite bjelanjke u snijeg. U drugoj zdjeli tucite jaja sa medom dok ne posvijeltli smjesa. Žutoj smjesi dodajte samljevene bademe, cimet, naribanu koricu limuna, samljevene mandarine i izmiješajte mikserom da se sve poveže. Kuhačom umiješajte bjelanjke u smjesu. Stavite papir za pečenje u rernu, ulijte smjesu i pecite oko 40 minuta na 170 stupnjeva - temperatura ovisi o pećnici koju imate, nemojte da se kolač presuši.

Čokoladna glazura
10 dag maslaca rastopiti na vatri, dodati izlomljenu čokoladu za kuhanje, promiješati dok se čokolada ne otopi i preliti preko pečenog kolača.



























gastrodiva @ 13:55 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 12, 2015

Prosinac je mjesec kada se veselim paketima s juga, punim naranača, limuna i mandarina, naravno sve ekološko - nešpricano. Svake godine kuham mermeladu od naranača i limuna i svaki put isprobavam nove okuse. U mojoj kući je svi obožavamo, jedemo je samu sa žlicom. Ovo je recept koji sam radila pred Božić.



  • 15 naranči vašintonki (dosta su slatke, ne treba puno šećera. Ako koristite neke druge naranče, omjer je koliko pulpe toliko šećera)
  • 2 limuna
  • 70 dag šećera
  • 2 žlice cimeta
DODATAK ZA KOLAČE
Prvo sam naribala naranče i pripremila ih kao dodatak kolačima koji traje cijelu godinu u frižideru.
Naribanu koru od naranče (3-4 jušne žlice korice) staviti u staklenku, posuti sa žlicom šećera, izmiješati i dobro utisnuti da nema zraka, ponoviti dok se staklenka ne napuni. Zatvoriti staklenku i držati u frižideru.

MERMELADA
Naranče sam očistila od bijele kožice, mermelada bude gorka ako se ne očisti. Rezala sam naranče na male komade, očistila od koštica i stavila u blender. Samljevene naranče sam stavila u posudu i stavila kuhati na laganoj vatri. Limunu sam naribala koricu, očistila bijeli dio do pulpe i izmiksala ga u blenderu. Dodala sam izmiksane limune u naranče i stavila šećer. Kuhala sam oko 1,5 sat - u početku povremeno miješajući, a zadnjih 20 minuta stalno sam miješala. Pred kraj kuhanja dodala sam 2 žlice cimeta.
Ostavitla sam mermeladu da se malo ohladi, dok sam staklenke zagrijala u pećnici. Punila sam vruće staklenke, okrenula ih na poklopac par minuta da se stvori vakum i vratila u okomit položaj.




gastrodiva @ 13:09 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 21, 2014
gastrodiva @ 14:47 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, prosinac 19, 2014



Toliko godina planiram raditi ove keksiće, ali nikako jadni da dođu na red. Stela mi ih je slučajno predložila kao super ideju za jedan moj projekt u budućnosti, poslala slikicu viberom i evo ih večeras u mojoj kuhinji.

Cantuccini su poznati talijanski biskvit čija je specifičnost da bude jako tvrd. Jede se uz kavu, lagano moči i gušta u okusima bajama, korice limuna, naranče, vanilije – jednostavno rečeno preukusni. Pa znaju Talijani šta valja......

Par dana nakon recepta stigao je paket iz Novog Zelanda sa brdom kuharica i boćicama tekuće vanilije tako da neće faliti novih postova na blogu...fala Stelaaaa.

  • 4 jaja
  • 150 gr šećera
  • 500 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 gr bajama
  • 2 vanilija šećera (ili nekoliko kapi tekuće vanilije - ako imate prijateljicu kao ja moju Stelu)
  • ½ žlićice soli
  • 125 gr masla
  • korica limuna i naranče

Izmiksati jaja, šećer te vanilija šećer. Dodati brašno, sol i prašak za pecivo te otopljeni maslac. Sve dobro izmiješati te dodati bajama.

Podijeliti u tri dijela. Napraviti „kobasice“ te staviti peći na 180 C 15 do 20 min. Izvaditi iz pećnice i pustiti dvadesetak minuta da se štrućice malo ohlade. Ako su prevruće pucat će, ako su prehladne bit će tvrde za rezati. Izrezati na fitice te staviti u pećnicu još desetak minuta da se posuše.

Suuuuper uz uz kavu, čaj.

p.s. Ja ih nisam prepekla. Budu pretvrdi i tad su jedino za supati u kavu ili kakvu tekućinu, ako ne želite Božić dočekate u zubara sa slomljenim zubom. Zato kad ih narežete na fitice i vratite peći onda ili desetak minuta ako ih želite mekše ili dvadesetak minuta ako ih želite tvrđe.

P.s. Čuvajte ih zatvorene u nekoj staklenoj ili limenoj kutijici.




















gastrodiva @ 21:19 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » sij 2015
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.