Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
utorak, srpanj 29, 2014



Kažu da dukanova dijeta nije tako zdrava. Previše proteina nije dobro, preopterećuju se bubrezi i jetra, ali nitko ne pita za moje jadno srce. Svako malo se zaljubi i toliko je u osmom mjesecu optrećeno zgodim i mirisnim Talijanima, ali ipak nekako kuca.

Za brzo i kvalitetno gubljenje kilograma su Dukanova dijeta, Paleo dijeta, LCHF način prehrane i idealni su za postizanje tog cilja. Ipak poštujući onu poslovicu, „što je preslano ni mački nije drago“, neću ja ovu dijetu držati cijeli život. Par tjedana, dok ne prođe Ferragosto i najezda Talijana na naše malo misto, a poslije ćemo razmislit šta dalje.

Ovo je recept za dane kad možete kombinirati proteine i povrće.

  • 3 pomidora (rajčice)
  • 1 paprika
  • 1 manja tikvica
  • 1 manja kapula (crveni luk)
  • 1 mozzarela
  • 3 jaja
  • 1 žlićica pesto genovese

Pomidore operite, odrežite vrh i izdubite ih. Stavite sa strane da se ocijede. Na malo maslinova ulja prodinstajte isjeckanu papriku, tikvicu i izdubljeno meso od pamidora. Posolite, popaprite te dodajte začinske trave po želji. Kod mene je to bosiljak, pretusimul (perišin). Dinstajte petnestak minuta, skinite s vatre i ohladite. U ohlađeno povrće dodajte isjeckanu mozzarelu i po želji žlicu pesto genovese.
Pomidore iznutra malo posolite, popaprite, i napunite do pola smjesom. Na vrh u svaki pomidor stavite jaje. Stavite ih na papir za pečenje pa u peć na 180 C pola sata.
Poslužite sa umakom od 2 žlice vrhnja, 2 žlice majoneze, malo izgnječenog češnjaka, malo soli i bijelog papra.









Ajde, ajde, dobro... ne zaboravljam ja staro jato... evo i za moje vegane verzija punjenih pomidora.

  • 3 jaja
  • 1 paprika
  • 1 manja tikvica
  • 1 manja kapula (crveni luk)
  • 100 gr tofu sira
  • 1 žličica pesto genovese
  • kus-kus

Prokuhajte dva dcl vode, dodajte sitno nasjeckanu rikolu, posolite i prelijte sa kus-kusom (otprilike čaša kus-kusa).

Pomidore operite, odrežite vrh i izdubite ih. Stavite sa strane da se ocijede. Na malo maslinova ulja prodinstajte isjeckanu papriku, tikvicu i izdubljeno meso od pamidora. Posolite, popaprite te dodajte začinske trave po želji. Kod mene je to bosiljak, pretusimul (perišin). Dinstajte petnestak minuta, skinite s vatre i ohladite. U ohlađeno povrće dodajte, kus-kus, pola nasjeckanog dimljenog tofu sira i žličicu pesto genovese.
S tom smjesom napunite pomidore malo preko vrha. Po vrhu naribajte ostatak dimljenog tofu sira, i pecite pola sata na 180 C. Kao prilog može pire krumpir, a kao umak dobro će doći kombinacija tofu majoneze, češnjaka i bijelog papra. Ja sam bila dan prije u Splitu pa sam kupila malo klica koje su poslužile kao ukras i dodatak ovom ukusnom zalogaju.
Naravno, vino preskočite, iako bi čaša bilog vina puno lipo legla. U slast!












gastrodiva @ 21:02 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 23, 2014

Opisati Petrunjelu u par riječi nije lako. Nevjerojatno topla i divna ženska duša koja vam svojom dobrotom i pristupačnošću odmah osvoji najudaljeniji i najneprisutpačniji dio vašeg srca. Zadnji odlazak kod nje i njene obitelji na večeru protekao je u nagovaranju da ponekad gostuje na mome blogu sa svojim receptima. Jer sve što je kuhala te večeri bilo je toliko super da sam sutra cijelo jutro mrzila sebe što je nisam pitala da mi višak spremi i spakuje.
Petrunjela je iz Dubrovnika, točnije sa Lapada i već prije mi je slala neke svoje recepte. Sad će ih ona spremati i slikati za vas i nadam se da će vam se svidjeti kao i meni. Uživajte skupa sa mnom u delicijama ove dubrovačke gosparke.



  • 3 srednje balančane (patlidžan)
  • salsa od pomadora (recept na blogu)
  • 2 jaja
  • brašno
  • mlijeko
  • sir ementaler

Meni najdraže ljetno jelo!
Obično napravim veliki pleh za pečenje jer ga volimo jesti hladno drugi dan.

Balančane izrezati na fite (2-3 mm), staviti u cjedaljku i posoliti. Pustiti da balančane puste gorčinu (ja ih izrežem navečer i spremam drugi dan).

Od dva jaja, brašna i mlijeka napraviti tijesto kao za palačinke. Staviti fite od balančana u smjesu i pržiti ih na vrućem ulju. Vaditi i staviti na salvetu da se ocijedi ulje.

U pleh za pečenje, na dno posložiti poane balančane, po njima salsu od pomadora, posuti ribanim sirom, opet red balančana, salse, i na vrh staviti balančane. Zapeći u pećnici 45 minuta na 180.
















gastrodiva @ 23:38 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
subota, srpanj 19, 2014



Ovaj smothie zamalo me došao glave. Odlučilo ženče taj dan biti na dijeti, laganoj hrani, sirovoj i to cijeli vikend. I sve je bilo dobro do večeri kad je dotična kuharica odučila ipak izići malo na zeleni čaj. Ali do kuće čaja mora se proći kraj wine bara Grabovac. Stala malo da se javim mojim super curama koje tamo rade, srela moju prikicu (ne smijem još spomenit ime - ubit će boga u meni) i jedna brzinska čaša Modrog jezera za dobrodošlicu, pa još jedna dok pričam da mi grlo nije suho, pa još jedna putnička, pa još... pa još... I tako na gladno, sve u svemu bilo se teško ujutro dignit i glava je strašno bolila. Zaključak je, ako planirate izlazak sa kojom kapljicom alkohola nemojte da vam ovaj smothie bude jedino što ste stavili usta, dobro se „natucite“.

Naravno, podloga je kefir, napravljen doma, od kefirnih zrnaca. Super napitak, izuzetno zdrav i ukusan, zato ponavljam, ako netko želi nek mi se javi poslaću ih poštom. Troškove poštarine snosim ja, stvarno bi volila da ovo čudo probate, tko ima volje uz malo truda imat će super napitak bez kemikalija i raznih aditiva (kad vidim rok trajanja jogurta ili kefira od mjesec dana, muka mi dođe).

  • ½ ananasa
  • 1 kukumar (krastavac)
  • 10 listova blitve ili špinata
  • 1 limeta (sok)
  • 1 manja banana (nju nemojte izostaviti, daje kremastu strukturu)
  • 1 grančica mente
  • Laneni sjemenik – količina po želji
  • ½ avokada
  • ½  do 1 l kefira iz domaće radinosti, jogurta ili mlijeka
  • 1 jabuka
Priprema ne može biti jednostavnija. Sve sastojke u mikser (onaj za frape), par minuta miksanja i savšeni doručak ili večera bit će na vašem stolu. U slast!

Slobodno dodajate malo više tekućine jer će biti dosta gusto, extra je ukusno... mljac, mljac...











gastrodiva @ 22:34 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » kol 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.