Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
subota, ožujak 21, 2015

  Moje najdraže palačinke! Kako za vikend u mojoj kući obično svima padne šećer, i traži se bilo što slatko, sjetila sam se palačinki koje nisam dugo radila, a koje su moji ukućani voljeli, i često prigovarali  kako ih dugo nisu jeli. Ove palačinke su kombinacija kiselog (sir) i slatkog (karamel).



TIJESTO ZA PALAČINKE

Istući 2 jaja sa brašnom (pomiješala sam pšenično brašno i integralno brašno).U smijesu dodati mlijeka i vode. Ja ne stavljam šećer, samo naribanu koru naranče i limuna. Ispeći palačinke.

SMJESA SA SIROM

  • Pola kilograma svježeg sira (koristila sam Milsov)
  • 2 – 3 žlice smeđeg šećera
  • Naribana korica limuna i naranče
  • 1 jaje

Sve se skupa izmiješa. Smjesom mažemo palačinke i stavimo ih u vatrostalnu zdjelu.

KARAMEL

Na zagrijanoj tavi rastopiti žlicu maslaca,kada se rastopi, dodati 6 žlica šećera. Miješati dok se šećer ne rastopi i karamelizira. Maknuti sa vatre i dodati 3 – 4 dcl tekućeg slatkog vrhnja ( može Hopla, dobar je i ovaj koji sam ja koristila, vidi se na slici). Vratiti na štednjak, kuhati dalje i miješati dok se karamelizirani šećer ne rastopi u vrhnju.
Preliti preko palačinki.



















gastrodiva @ 10:06 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 5, 2015

Oni koji su probali ovu tortu iznenađeni su sastojcima i okusom. Dugo sam tražila recept za čokoladnu tortu bez jaja i mlijeka, nekon što su počeli problemi sa bubuljicama u mojoj kući. Recept sam dobila od prijateljice koja je vegetarijanka.



          Sastojci za tijesto:


  • 1 i pol šalica (za bijelu kavu) integralnog brašna
  • 1/3 šalice kakaa
  • 1 žlica sode bikarbone (ravno napunjena)
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 1/3 šalice rogača u prahu
  • 1/3 šalice običnog suncokretovog ulja
  • 1 šalica hladne vode ili instant kave (ja stavim kavu)
  • 1 vrećica bourbon vanilije
  • 2 žlice jabučnog octa

Izmiješati suhe sastojke u jednoj zdjeli. Posebno izmiješati ulje i vodu (kavu). Izmiješati mikserom 2 minute suhe i mokre sastojke, na kraju dodati jabučni ocat. Uliti u kalup za tortu na koji ste stavili papir za pečenje. Peći 30 minuta na 190 stupnjeva.

Ohladiti tortu prije nego je izvadite iz kalupa.

          Krema:


  • 100 ml vrhnja od soje
  • 200 grama tamne čokolade
  • Žlica šećera u prahu
  • 5 ml višnjevače

Zagrijati vrhnje od soje i šećer. Kada počne vreti, maknuti sa štednjaka, dodati višnjevaču i sitno naribanu čokoladu. Rastopiti čokoladu u zagrijanoj smjesi, uz miješanje, bez kuhanja. Kremu premazati preko torte i ohladiti.


















gastrodiva @ 20:50 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, veljača 6, 2015

Kako ovo jelo u kući svi volimo, ljeti ga kombiniram sa raznim polpetama od povrća, a zimi sa pohanim mesom.



  • 4 srednje tikvice
  • 5 srednjih mrkvi
  • 2 paprike
  • mala konzerva kukuruza
  • soja umak
  • smeđi šećer
  • dimljeni tofu

Tikvice i mrkvu očistiti  i narezati  nožem Julliene (dobijete tanke trakice povrća, poput špageta, to je narančasti nožić na slici).
U dubokoj tavi staviti malo maslinovog ulja, zagrijati, dodati tikvice i mrkvu na trakice, ocijeđeni kukuruz iz konzerve, papriku narezanu nožem na štapiće. Okretati povrće na ulju oko 10 minuta, dodati žličicu smeđeg šećera i miješati još 10 minuta. Zaliti sa malo više od pola decilitra sojinog umaka, promiješati, dodati dimljeni tofu narezan na kockice ( najčešće koristim dimljeni tofu od proizvođača Annapurna, stavim polovicu). Miješati sve skupa još 5 minuta.












gastrodiva @ 22:11 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 20, 2015
Kako još traje sezona mandarina, idealno je vrijeme za ovaj kolač; bez brašna, lagan, a iskoriste se cijele mandarine.



  • 500 grama mandarina ekoloških, nešpricanih
  • 300 grama badema - cijele bademe popržiti u tavi pa ih samljeti
  • 250 grama šećera -  umjesto šećera ja sam stavila 4 jušne žlice meda
  • 1 čajna žlica cimeta
  • 6 jaja
  • 1 naribani limun
  • 1 prašak za pecivo ili 1 čajna žlica sode bikarbone
  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 10 dag maslaca

Cijele mandarine (sa korom) kuhajte oko 1 sat i 15 minuta u vodi. Ja sam to napravila navečer, tako da su se ohladile do ujutro kada sam nastavila raditi kolač. Kuhane mandarine prerežite popola, izvadite koštice, i sameljite štapnim mikserom ili u blenderu.
U jednoj zdjeli prvo istucite bjelanjke u snijeg. U drugoj zdjeli tucite jaja sa medom dok ne posvijeltli smjesa. Žutoj smjesi dodajte samljevene bademe, cimet, naribanu koricu limuna, samljevene mandarine i izmiješajte mikserom da se sve poveže. Kuhačom umiješajte bjelanjke u smjesu. Stavite papir za pečenje u rernu, ulijte smjesu i pecite oko 40 minuta na 170 stupnjeva - temperatura ovisi o pećnici koju imate, nemojte da se kolač presuši.

Čokoladna glazura
10 dag maslaca rastopiti na vatri, dodati izlomljenu čokoladu za kuhanje, promiješati dok se čokolada ne otopi i preliti preko pečenog kolača.



























gastrodiva @ 13:55 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » tra 2015
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.