Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
nedjelja, rujan 7, 2014

Moram vam spomenuti jednu sitnicu prije ova dva Petrunjelina recepta.  Oba imaju doručak kao nit poveznicu pa sam ih stavila u isti post. Nedavno smo Petunjela i ja sidile na kavi i ona mi je potvrdila da moja zaluđensost lanenim sjemenkama i lanenim uljem nije bez veze... zato gdje god možetete ubacite laneno ulje i sjemenke (koje obvezno moraju biti samljevene radi kvalitetne apsorbcije u organizmu), posebno u kombinaciji sa posnim sirom napravit ćete ektra stvar za svoje tijelo i um...

Ovaj doručak sam spremala već par puta i super mi je , a čak sam i ubacila žličicu Petrunjeline marmelade od kupina. Hvala Petrunjeli na tegli marmelade, moj strah od zmija još uvijek ne može pobijediti strast prema hrani tako da ću branje kupina prepustiti mojoj dragoj prijateljici.  U slast, uživajte te u receptima i sutra hitno u dućan po sastojke za zdravi doručak.

ZDRAVI DORUČAK

Ovaj recept sam dobila od prijateljice koja proučava zdravu prehranu. Nazvala ga je "Sretni doručak".

  • 3 žlice posnog sira
  • 2 žlice lanenog ulja (kada otvorite bocu, držite je u frižideru 2-3 tjedna,
  • ulje nije za friganje)
  • 1 žlica meda
  • polovica neprskanog limuna
  • 8 badema
  • 8 polovica oraha
  • 1 dcl jogurta
  • komadići voća

Sve staviti u blender i miksati. Mješavinu staviti u čašu i popiti unutar 30 minuta.
Jedna žlica = jedna jušna žlica
Umjesto 3 žlice posnog sira, mogu se staviti 2 žlice i jedna čajna žlica.





MARMELADA OD KUPINA

Svaku sezonu kupina iskoristim za šetnju do Tučepi i branje kupina. Ovo je recept kojeg svi u kući jaaako volimo.

  • 1,5 kg kupina
  • 4 limuna
  • 35 dag šećera
  • 2 kesice Želina

Kupine očistiti i oprati. Staviti ih u teču, uliti vode tek da se pokriju kupine, iscijediti limune. Kuhati oko 20 minuta. Procijediti i usitniti štapnim mikserom. Vratiti ih u teču, dodam Želin izmiješan sa 4 žlice šećera (oduzmem od 35 dag šećera). Kada zakuha, dodati ostatak šećerai kuhati još 5 minuta.

Staklenke zagrijati u pećnici, puniti vrućom mermeladom, zatvorene okrenuti na poklopac oko 3 minute, te ih vratiti  u ispravan položaj.










gastrodiva @ 22:41 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 23, 2014



Samo luda žena može držati dijetu ljeti. A dotična ludača sam ja... česti izlasci, koktel u Gira, večera u Kalalargi, savršeni kraj u wine baru u Grabovca poremeti i puno jaču volju  od moje. Količina kalorija u tekućem obliku unesena ljeti u moje tijelo ne može kompenzirati ni jedna dijeta na ovom svitu.

Zato sam do kraja osmog miseca odlučila ne paziti previše nego se uhvatiti onoga za čim patim. A jedna od prvih hrana koje ne smim ni pogedat kad sam na dijeti i na koju uvik mislim su bruscette i pizza. Zato evo večeras ja jednu brzinsku, meni preukusnu, malo baca na morsku (asocijacija na zgodne Talijane oko mene) pizzu. Sastojci su neobični, ali je extra... ništa ne prevledava po okusu. Nekima će biti mrska kombinacija ugljikohidrata i škroba jer pizza na sebi ima dva krumpira, ali eto došla mi ideja dok smo Beba i ja uživale na Osejavi...

      Tijesto za pizzu:

  • 400 gr brašna
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 vrećica kvasca
  • sol, šećer
  • 2,5 dcl tople vode (može pola - pola voda mlijeko)

      Nadjev za pizzu:

  • 50 gr rikole
  • 100 gr gaude
  • 1 češanj bilog luka
  • Pola dcl maslinova ulja
  • 2 manja krumpira
  • 10-tak inćuna (malo više ili malo manje, ovisno o slanosti inćuna)
  • 1 kugla mozzarele
  • nekoliko kapara
  • origano

Tijesto klasika, brašno pomiješajte sa žlićicom soli, napravite malu udubinu, stavite kvasac i žlićicu šećera pa prelijte uljem te toplom vodom. Dobro izmiješajte i stavite na toplo bar pola sata.

Rikolu, češnjak i maslinovo ulje usitnite u multipraktiku. S tom smjesom premažite dignuto i razvaljano tijesto (znači... nema kečapa), naribajte gaudu, po njoj na tanke, tanke fitice složite izrezani krumpir, inćune i mozzarelu. Pospite sa kaparama i origanom i trk u vrelu pećnicu na 15 min.

Sve drugo je legenda, za većinu pivo kad je pizza u pitanju, a ja čašu crnog vina i uživajte. Sami, sa dragom osobom po mogućnosti muškog roda ili meni omiljena kombinacija, moje prijateljice... u slast, od srca!












gastrodiva @ 14:38 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 13, 2014



Chorizo kobasica je oda davnih dana, moja tiha gastronomska patnja. Kako uskoro planiram posjetiti Barcelonu mislim da će moj kufer, umjesto robe i đinđa kao u svake normalne ženske, biti pun chorizo kobasice i sličnih delicija te začina i vina (bez španjolskih vina put bi bio patnja i gubitak vremena). 
Zahvaljujući prijatelju Milanu ja sam chorizo kobasicu dobila ravno iz Zagreba (u Makarskoj je to još problem nabaviti) i htjela sam je iskoristiti na mali milion načina. Finale utakmice svjetskoga prvenstva bila je idealna prilika da ovo ispečem pa da na miru gledam moga Messija.

Sličan recept imam na blogu, ali se radi sa gotovim listovima. Nije loša ideja za ovo iskoristiti lisnato tijesto, ali ako vam je dosadno u kući, želite napraviti malo veću količinu i volite da vam se kućom širi miris domaćeg tijesta ovo je idealan recept.

  • 600 gr brašna + 100 gr za mijesiti i posipati
  • 1 kesica kvasca
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 1 jogurt
  • 250 ml mlijeka
  • 3 žlice maslinova ulja ili otopljenog maslaca
  • mala žličica soli
  • mala žličica šećera
  • kečap
  • 300 gr gaude
  • 200 gr šunke
  • 100 gr gljiva
  • 100 gr chorizo kobasice

Prosijte brašno (600 gr), pomiješajte sa soli i praškom za pecivo. Napravite udubinu u brašnu pa dodajte kvasac, po njemu stavite žličicu šećera, te ostale sastojke, jogurt sobne temperature, toplo mlijeko, maslinovo ulje ili otopljeni maslac. Sve dobro izmiješajte i ostavite pola sata da se diže.
Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra i premažite kao pizzu... kečap... origano...naribana gauda... sitno isjeckana šunka... gljive... sitno nasjeckana kobasica.
Zarolajte, zamotajte u prozirnu foliju i pravac u zamrzivač bar pola sata. Izvadite iz zamrzivača, režite oštrim nožem na okrugle komadiće debljine veće od 2 centimetra i stavljate na papir za pečenje tako da odrezani dio bude prema gore.
Pecite na 180 C 30-tak minuta. Pečeno i toplo stvavite ispred sebe, čaša bilog vina ili puno piva tko voli (ja pivu - "No way Jose") i uživajte!

p.s. Kad ružice poredate u tepsiju možete ih još s nečim premazati. Ja bi ih najradije premazala sa kakvim zgodnim Talijanom u rozoj košulji zavrnutih rukava (ovaj osmi mjesec će me izludit, takvih zgodniša oko mene na svakom koraku), ali u nedostatku istih ja sam se zadovoljila sa malo maslinova ulja s kojim sam takla svaku malu ružicu, posula origanom i naribala  malo parmegano reggano.
p.s. Fala Milanu Raiću na velikom trudu da bi ja dobila tu dugo željenu chorizo kobasicu.
















gastrodiva @ 13:52 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » ruj 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.