Facebook
Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
ponedjeljak, prosinac 20, 2010


Ovo je jedan od prvih božićnih i novogodišnjih kolača koje sam stavila na svoju stranicu. Prija Mirna mi je dala recept, a njoj žena od dr. Laznibata, pokojna teta Vera (ovo je podatak za one koji su iz Makarske, možda će ih zanimati).

Recept je odličan, pravi kolač za ove dane, pun mirisa od pustih začina koji su u njemu, a radi se malo ranije tako da dura sve od Božiča do Nove Godine. Možete ga raditi na dva načina, da smjesu ulijete u kalup i to je   prva količina sastojaka dolje niže. Drugi način je da od smjese napravitie male kruščiće, ja tako uvijek radim i za tu verziju količina brašna i jaja je malo povećana, a to sam naglasila u sastojcima za kolač.
  • 28 dkg šećera
  • 28 dkg oraha
  • 28 dkg suhih šljiva
  • 28 dkg suhih marelica, ananasa, suvica (sve skupa nek bude 28 dkg)
  • 14 dkg brašna (28 dkg ako se ne ulijeva u tepsiju, nego se rade kruščići)
  • 2 cijela jaja (4 jaja za opciju kad radite kruščiće)
  • cimet, klinčić, muškatni orašaščić, rum, 1 limun
Šećer i jaja izmiješajte pjenasto, te u to dodajte sitno nasjeckano suho voće, 1 malu kesicu cimeta, 2-3 mljevena klinčića, pola nagratanog muškatnog oraščiča (sad imate kupiti mljevenu verziju i orašćića i klinčića), ribanu koru  i sok od jednog limulna, žlicu do dvije ruma, te brašno (pazite 14 dkg brašna i 2 jaja za opciju kad stavljate u tepsiju ili 28 dkg brašna i 4 jaja ako radite krušćiće).
Sve dobro i lagano izmiješajte, istresite na stol posut brašnom i izradite male kruščiće (5-6 kom) i pecite na namašćenoj i brašnom posutoj tepsiji (danas se koristi papir za pečenje, tih blagodati nije bilo kad je pisan ovaj recept.  Peče se na 170 C pola sata do 40 minuta. Ne smiju pregoriti, radije ih pecite malo duže na laganoj vatri da ostanu svijetli. Ostavite ohladiti u tepsiji, te hladno izvadite i izrežite na tanke fitice. Preostale krušćiće zamotajte u foliju i po potrebi režite.
U slast!

p.s. Ovo možete odmah sutra napraviti, nije kompliciran osim što sjeckanje oduzme malo više vremena. Zato zaposlite nekog dragog srcu svome pa uz sjeckane malo proćakulate i skupa potrošite vrime. Svi skupa smo toliko otuđeni jedni od drugih da je ovo idealna prilika za barem malo više vremena provesti skupa u razgovoru, a ne u gledanju televizije, surfanju i sličnim pošastima današnjice.













gastrodiva @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 30 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » sij 2018
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.