Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
nedjelja, siječanj 23, 2011

Varivo od poriluka je kralj čušpajza. Dakako da je i onaj od mahuna, te raznog drugog, često i miješanog, povrća u samom vrhu gastronomskih užitaka kada je o jelima iz jednog lonca riječ. Čušpajz ne mora nužno sadržavati meso, pa su ta jela vrlo omiljene kod vegetarijanaca tako da ovaj recepti njima može poslužiti kao dobra zamisao za objed. Sve se priprema na opisani način, a meso se jednostavno izostavi. Priprema variva od poriluka nije osobito složen proces. Premda ga neki vole prethodno blanširati kako bi ublažili njegov intenzivan okus, to u stvari i nije nužno, a ljubiteljima upravo njegove arome i okusa prethodno blanširanje je nešto što je najstrože zabranjeno. Riječ je o pravom domaćem, seljačkom, vrlo zdravom i iznimno ukusnom jelu iz jednog lonca.

           Sastojci (za 4 - 6 osoba)

  • 1 kg poriluka
  • 30 dag krumpira
  • 1 glavica kapule
  • 1-2 mrkve
  • 10 dag korijena celera
  • 20 dag mesnate pancete ili dimljenog špeka
  • 1 par kobasica za kuhanje
  • 2 režnja češnjaka
  • žlica oštrog brašna
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • lovorov list, maslinovo ulje, malo kima, malo mažurana, vezica peršina, koncentrat rajčice, sol i papar

Priprema
Kapulu, izrezanu na sitno, i dio pancete izrezana na male kockice popržiti na maslinovu ulju. Kada je kapula uvenula dodati na manje kocke narezan krumpir, mrkvu na malo deblje kolutove i kockice celerova korijena. Sve zajedno pirjati nekoliko minuta pa dodati sitno sjeckani češnjak, mljevenu papriku, posuti brašnom, te još kratko pirjati. Zatim dodati krupnije komade pancete i uliti vode da prekrije sve sastojke. Kada zavre dodati nekoliko zrna kima, blago posoliti, te na laganoj vatri kuhati 10-ak minuta. Poriluk izrezati na kolutove debljine oko 1 cm, dobro oprati pod mlazom hladne vode, pa ga dodati u lonac. Po potrebi doliti još vode (ne smije biti previše gusto) i nastaviti kuhati daljnjih 15-ak minuta. Sada dodati žličicu koncentrata od rajčice, narezane kobasice, lovorov list i malo mažurana, pa sve zajedno kuhati još 20 minuta. Dodati sitno sjeckani list peršina, dotjerati okus solju i paprom i poslužiti u loncu u kojemu se čušpajz kuhao. Čaša dobro ohlađene, kvalitetne Kujundžuše sasvim će se lijepo složiti s ovim, starim narodskim jelom. U slast!













gastrodiva @ 14:09 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » stu 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.